PRELUDE

"Het volgende uur hebben we muziekles", zegt de juf. Met een warm onthaal van gillende kinderen komen we de klas binnen met onze leskisten. "Ukulele! Ukulele", roept de klas. Iedereen is uitbundig en wil het liefst zo snel mogelijk een ukulele vast pakken. Maar we moeten ze eerst nog even stemmen, want ze komen van buiten. Ongeduldig krijgen de eerste kinderen een ukulele in de handen en onmiddelijk zitten we in een zee van pling plong geluiden. Als ieder kind een ukulele heeft gaan we het eerste liedje spelen.

We laten de kinderen het eerste akkoordje zien, te spelen met slechts één vinger. “Je zet je ringvinger in het derde vakje op de onderste snaar neer!” Ja, we gaan eerst samen Vader Jacob spelen om op te warmen. Dat liedje kent iedereen toch? Na wat JA geroep besluiten we het liedje meteen in canon te zingen. Iedereen doet mee en het klinkt al goed! Reden om de lat een beetje hoger te leggen. We gaan meteen door met een zelf geschreven moeilijker liedje met drie akkoorden: The 3 Moons! Het ritme van dit liedje is een beetje anders leggen we uit.

Het klinkt zo: (1-2e-3-4e) Binnen een mum van tijd spelen de kinderen het ritme mee en leggen we de akkoorden van het liedje uit. Op het digibord verschijnt de uitleg van het liedje en speelt ook de interactieve Ukulele mee. Een fluitje van een cent! We oefenen de akkoorden: “ringvinger, middelvinger, wijsvinger erbij, wijsvinger weer los.” Het gaat zeer voorspoedig in de klas en de kinderen vinden het erg leuk, omdat ze het zo snel mee kunnen spelen en de hele klas gezellig samen muziek maakt!

WAT DOET Ukulele In De Klas?

UkuleleInDeKlas biedt interactieve muzieklessen aan met behulp van ukulele en digitaal schoolbord (digibord). De juf of meester hoeft niet per se muzikaal te zijn om muziekles te geven dankzij het interactieve lesprogramma. De les kan via een digibord gegeven worden en de leerkracht kan eventueel thuis alvast een liedje proberen. Extra kosten voor een externe muziekdocent zijn niet noodzakelijk.

Een voorproefje van het interactieve lesprogramma hier te zien:


Het is eenvoudig: je klikt een liedje aan en de ukulele op het digibord laat zien welk akkoord je moet spelen en hoe je deze moet pakken. In heel veel liedjes zitten maar twee of drie akkoorden en deze kunnen binnen een paar minuten al worden gespeeld. Men kan zien hoe de vier verschillende snaren samen een akkoord vormen en hoe dit akkoord met één vinger veranderd kan worden. Ukulele spelen is zo gemakkelijk dat echt iedereen het kan leren! Langzaam wordt de moeilijkheidsgraad opgebouwd met verschillende kinderliedjes en de ukulele playalong kan met verzoeknummers van kinderen zelf worden aangevuld. Het lesmateriaal op de hierboven genoemde website is in eerste instantie ontwikkeld voor een groot ukulele project op basisscholen in Oost Groningen waar een orkest van 300 kinderen enkele liedjes moest leren spelen.

UkuleleInDeKlas heeft inmiddels op een aantal scholen lesgegeven. Kinderen vinden het ontzettend leuk, doen erg gemotiveerd mee en leren snel. In vooral Angelsaksische landen, zoals Canada, Australië en Nieuw Zeeland, USA, maar ook in Frankrijk, Duitsland en Zweden zijn er veel ‘ukulele op school’ projecten met als resultaat vele schoolorkesten en uitwisseling van leerervaringen via websites. In Groot Brittannië zijn muzieklessen met ukulele op basisscholen inmiddels onderdeel van het nationale onderwijs curriculum.

UkuleleInDeKlas wil basisscholen voorzien van ukuleles en een digitaal interactief muziekles programma in combinatie met workshops voor de leerkrachten. De scholen kunnen hiermee hun leerlingen zelf weer een complete muziekles aanbieden - met instrument en zang - iets simpels waarmee leerkrachten weer vertrouwd raken met en lol krijgen in het geven van muziekles op school.De flyer voor UKULELE IN DE KLAS is beschikbaar. Klik er op om als pdf te downloaden:


Ukulele PlayAlong

Met Jack Kerklaan op Radio Rijnmond

Ukulele PlayAlong aanzet voor scholen

De Ukulele Chordfinder

Workshop op een basisschool in Rotterdam

Wij willen Ukulele in de klas!

Wat vindt de docent ervan?

Ukulele TV - KinderAflevering