Deel 10: Componeren

Zelf liedjes schrijven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het is vooral belangrijk dat je de melodietjes die je zelf bedenkt, ook kunt onthouden.

3-vinger-akkoord

Met de akkoorden die je al kent, kun je van alles spelen. We voegen er nog een akkoord aan toe: een 3-vinger-akkoord. Plaats je wijsvinger in het eerste vakje op de een na onderste snaar. Je ringvinger in het tweede vakje op de onderste snaar en je middelvinger in het tweede vakje op de een na bovenste snaar.

Onthouden

Als je een liedje hebt bedacht moet je veel onthouden:

De tekst
De melodie
De akkoorden

Schrijf de tekst op, met boven de woorden de akkoorden. Of neem je liedje op met je telefoon. Zo kunt je met jezelf mee spelen en leer je het snel uit je hoofd.

Tip: husselen

Weet je nou niet hoe je moet beginnen, met welk akkoord? Schrijf dan alle akkoorden die je kent op en hussel ze door elkaar. Door dit te doen ontstaan er weer nieuwe geluiden.

De ukulele is een leuk, makkelijk en vooral veelzijdig instrument. In deze cursus heb je gezien hoe veel je ermee kunt. Gebruik de akkoorden en de akkoorddiagrammen om verder te oefenen en je eigen liedjes te maken.

Je heb de cursus nu afgerond. Je kunt hierboven het certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus. 

Ukulele spelen in 10 stappen

Deze cursus is geproduceerd door de NTR voor de NTR Thuisacademie in samenwerking met het Ukulele Paradijs. Je kunt de video’s in chronologische volgorde bekijken of alleen de delen bekijken die je interessant vindt. De stappen zijn op ieder gewenst moment te volgen wanneer het jou het beste uitkomt.

OVERZICHT
Stap 10: Componeren
Stap 9: Samen spelen
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Intro: Ukulele spelen

Huiswerkclub

Als je deze stappen hebt gevolgd kun je ook verder met een workshop of met de huiswerk-club.

Houdt ook de pagina van Ukulele Paradijs in de gaten voor aankomende workshops, optredens of play-alongs.