Ukulele leren spelen in 10 stappen

Deel 2: Ukulele stemmen

Om te zorgen dat er daadwerkelijk een mooi geluid uit uw ukulele komt, moet u hem altijd eerst stemmen voor gebruik. Daar zijn verschillende methodes voor.

Stemmingen

Amerikaanse stemming (standaard): G C E A
Europese stemming: A D F# B

Stemmethodes

Er zijn verschillende manieren om uw ukulele goed te stemmen.

Tuner: een klein apparaatje dat u op uw gitaar klikt. Die laat zien welke toon u te pakken heeft en of u daar iets onder of boven zit.
Apps: klinkt de toon op de app hetzelfde als uw ukulele? Dan is de ukulele goed gestemd. Een handige app is bijvoorbeeld Ukemaster.
Andere instrumenten: stem de C op uw ukulele net als de C van uw piano of gitaar.

Dubbelchecken

Contoleer of de snaren goed zijn gestemd. Zet uw middelvinger op het tweede vakje van de bovenste snaar. Deze snaar moet hetzelfde klinken als de onderste snaar. Daarna kun je hem nog checken met uw vinger in het derde vakje van uw onderste snaar. Deze moet gelijk zijn aan de dikste snaar, de C-snaar. Hier zit een octaaf tussen, dus het klinkt niet precies hetzelfde. En om dan nu de laatste snaar te controleren, doe je je vinger 1 vakje omhoog. Deze moet gelijk zijn aan de bovenste snaar.

Tip: ‘My dog has fleas’
Door het zinnetje ‘my dog has fleas’ te zingen, kun je controleren of uw ukulele goed gestemd is. In het filmpje zie je hoe Eveline dat doet.

Is je ukulele goed gestemd? Dan kun je beginnen met spelen, op naar het volgende deel! Hier leer je hoe je je ukulele moet vasthouden en de beste slagjes kunt maken. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus. 

INHOUD

Intro: Ukulele spelen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 9: Samen spelen
Stap 10: Componeren

Uke@Home

Als je deze 10 stappen hebt gevolgd kun je verder met Uke@Home. Al zeggen we het zelf, deze online ukulele cursus is leuk om te doen. Soms echt hard oefenen, soms een leuk of simpel liedje met wat muziektheorie… Ligt jouw muzikale ontwikkeling even helemaal stil? Pak het dan nu simpelweg weer op! Haal je ukulele uit z’n jasje! Voor maar 15 euro per maand, 3 maanden lang.

 

Play Along

Ook heel leerzaam en superleuk om te doen is de Ukulele Play Along. Voor maar 25€ per jaar speel je honderden liedjes mee. Probeer de Free Playlist maar eens uit!