Deel 3: Slagjes en vasthouden

Een ukulele is niet zwaar, maar om er goed op te kunnen spelen is de juiste houding belangrijk. Zo kun je de beste slagjes maken.

Rechtshandig:

Als rechtshandige houd je de hals met je linkerhand vast, met je vingers over de snaren. De andere kant van de ukulele druk je licht tegen je lichaam aan. Doe dit niet te hard, anders demp je het achterblad en dan kan er geen toon geproduceerd worden. Je handen komen halverwege de klankkast uit.

Linkshandig:

Als linkshandige houd je de hals met je rechterhand vast, met je vingers over de snaren. Je moet je ukulele dan wel in spiegelbeeld stemmen, of de snaren omdraaien.

De juiste slag

Beweeg je slaghand als een klokje heen en weer, op de helft van de snaren. Let er op dat je dat in je hoofd mee telt, als je strak kan strummen kun je pas goed muziek maken.

Vingers

Om goede slagjes te maken kun je verschillende vingers gebruiken. Je kunt met je duim de snaren aanslaan. Maar je kunt ook gebruik maken van je wijsvinger. Met de bovenkant van de nagel sla je naar beneden en met het ‘vlees’ van je vingertop weer omhoog. Dit is een hele goede basis, omdat je zo heel goed harde en zachte slagen kan maken.

Plectrum

Je kunt je ukulele ook bespelen met een plectrum. Heb je geen plectrum in de buurt? Maak er zelf een van karton. Scheur een stukje karton van een schoenendoos en vouw hem dubbel. Zo heb je een zelf gemaakte plectrum!

Tip: schud je handen los

Kun je de slag niet goed te pakken krijgen? Doe dan deze oefening: maak dezelfde beweging met je handen die je maakt als je je handen wil drogen zonder handdoek of blower. Schud je vingers en pols los, hierdoor gaan ze ontspannen en gaat het ongetwijfeld een stuk makkelijker.

Of je nu links- of rechtshandig bent, iedereen kan ukulele spelen. En vergeet niet om een plectrum te maken? Dat kan in het volgende deel goed van pas komen. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus. 

Ukulele spelen in 10 stappen

Deze cursus is geproduceerd door de NTR voor de NTR Thuisacademie in samenwerking met het Ukulele Paradijs. Je kunt de video’s in chronologische volgorde bekijken of alleen de delen bekijken die je interessant vindt. De stappen zijn op ieder gewenst moment te volgen wanneer het jou het beste uitkomt.

OVERZICHT
Stap 10: Componeren
Stap 9: Samen spelen
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Intro: Ukulele spelen

Huiswerkclub

Als je deze stappen hebt gevolgd kun je ook verder met een workshop of met de huiswerk-club.

Houdt ook de pagina van Ukulele Paradijs in de gaten voor aankomende workshops, optredens of play-alongs.