Ukulele leren spelen in 10 stappen

Deel 5: Wat zijn akkoorden?

Om nieuwe liedjes te leren moet je wel weten hoe je de ‘noten’ leest. Bij het bespelen van een ukulele noemen we dit akkoorddiagrammen.

Meest voorkomende akkoorden

Majeur-akkoorden zijn akkoorden die doorgaans erg vrolijk klinken. Plaats je ringvinger in het derde vakje onderste snaar. Wij noemen dit het ringvingerakkoord.

Mineur-akkoorden zijn akkoorden die doorgaans droeviger klinken. Plaats je middelvinger in het tweede vakje van de bovenste snaar. Wij noemen dit het middelvingerakkoord.

Het 7-akkoord is een akkoord dat vaak als overgangsakkoord gebruikt wordt. Plaats je wijsvinger in het eerste vakje van de onderste snaar. Wij noemen dit het wijsvingerakkoord.

Tip: leer de namen uit je hoofd

Leer bovenstaande woorden uit je hoofd, dit maakt het leren van nieuwe liedjes makkelijker.

U kent al drie akkoorden. In het volgende deel ga je zelf akkoorden leren lezen en schrijven. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus. 

INHOUD

Intro: Ukulele spelen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 9: Samen spelen
Stap 10: Componeren

Uke@Home

Als je deze 10 stappen hebt gevolgd kun je verder met Uke@Home. Al zeggen we het zelf, deze online ukulele cursus is leuk om te doen. Soms echt hard oefenen, soms een leuk of simpel liedje met wat muziektheorie… Ligt jouw muzikale ontwikkeling even helemaal stil? Pak het dan nu simpelweg weer op! Haal je ukulele uit z’n jasje! Voor maar 15 euro per maand, 3 maanden lang.

 

Play Along

Ook heel leerzaam en superleuk om te doen is de Ukulele Play Along. Voor maar 25€ per jaar speel je honderden liedjes mee. Probeer de Free Playlist maar eens uit!