Deel 5: Wat zijn akkoorden?

Om nieuwe liedjes te leren moet je wel weten hoe je de ‘noten’ leest. Bij het bespelen van een ukulele noemen we dit akkoorddiagrammen.

Meest voorkomende akkoorden

Majeur-akkoorden zijn akkoorden die doorgaans erg vrolijk klinken. Plaats je ringvinger in het derde vakje onderste snaar. Wij noemen dit het ringvingerakkoord.

Mineur-akkoorden zijn akkoorden die doorgaans droeviger klinken. Plaats je middelvinger in het tweede vakje van de bovenste snaar. Wij noemen dit het middelvingerakkoord.

Het 7-akkoord is een akkoord dat vaak als overgangsakkoord gebruikt wordt. Plaats je wijsvinger in het eerste vakje van de onderste snaar. Wij noemen dit het wijsvingerakkoord.

Tip: leer de namen uit je hoofd

Leer bovenstaande woorden uit je hoofd, dit maakt het leren van nieuwe liedjes makkelijker.

U kent al drie akkoorden. In het volgende deel ga je zelf akkoorden leren lezen en schrijven. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus. 

Ukulele spelen in 10 stappen

Deze cursus is geproduceerd door de NTR voor de NTR Thuisacademie in samenwerking met het Ukulele Paradijs. Je kunt de video’s in chronologische volgorde bekijken of alleen de delen bekijken die je interessant vindt. De stappen zijn op ieder gewenst moment te volgen wanneer het jou het beste uitkomt.

OVERZICHT
Stap 10: Componeren
Stap 9: Samen spelen
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Intro: Ukulele spelen

Huiswerkclub

Als je deze stappen hebt gevolgd kun je ook verder met een workshop of met de huiswerk-club.

Houdt ook de pagina van Ukulele Paradijs in de gaten voor aankomende workshops, optredens of play-alongs.